Vedtægter
Dansk Kørelærer-Unions vedtægter
Vedtægter ”Nyt DKU”
- 1 – Foreningens navn og formål
Stk. 1: Foreningens navn er Dansk Kørelærer-Union. Forkortet DKU i daglig tale. Foreningens hjemsted og værneting er henholdsvis i den kommune og den retskreds, hvor dens kontor er beliggende.
Stk. 2: Dansk Kørelærer-Unions formål er at samle danske kørelærere i en faglig og upolitisk organisation til varetagelse af standens interesser i videste forstand, herunder sikring af et højt kvalitetsniveau til fremme af færdselssikkerheden.
Stk. 3: Dansk Kørelærer-Union repræsenterer dens medlemmer over for såvel indenlandske som udenlandske myndigheder, organisationer og forretningspartnere. Dansk Kørelærer-Union kan eje aktier eller anparter i selskaber, hvis formål er at udøve aktiviteter til opfyldelse af Dansk Kørelærer-Unions formål og opgaver.
Dansk Kørelærer-Union varetager bl.a. følgende opgaver:
- at afholde kurser af kørelærerfagligt indhold,
- at underrette medlemmerne om ændring af regler og lovgivning for kørelærervirksomhed og kørelærerundervisning,
- at sørge for adgang til teoribøger, undervisningsmateriale og andet skriftligt materiale, evt, via et af Dansk Kørelærer-Union ejet selskab,
- at vedligeholde eksisterende standarder for medlemmerne af Dansk Kørelærer-Union, og sørge for, at disse til enhver tid svarer til, hvad samfundet forventer af standen,
- at bidrage til at give medlemmerne mulighed for opnåelse af kommercielle rabatter eller andre fordelagtige vilkår for køb af vare- og tjenesteydelser, herunder forsikringer m.m.,
- at repræsentere medlemmerne overfor
Foreningen er uafhængig af politiske, kommercielle, etniske og økonomiske interesser.
§ 2 – Organisation og ledelse
Stk. 1: Generalforsamlingen er i alle anliggender Dansk Kørelærer-Unions øverste myndighed.
Stk. 2: Generalforsamlingen vælger ved direkte valg en Landsformand. Medlemmerne, i seks geografiske områder, vælger hver deres Landsdelsrepræsentant. De valgte personer udgør tilsammen Dansk Kørelærer-Unions hovedbestyrelse. Landsformanden er formand for Dansk Kørelærer-Unions bestyrelse og kan ikke samtidigt være landsdelsrepræsentant.
Stk. 3: En Landsdelsrepræsentant repræsenterer medlemmerne i et af seks geografiske områder. Områderne inddeles til enhver tid så de matcher Færdselsstyrelsens TEAMS, og benævnes som følger:
- Landsdelsrepræsentant NORD- og ØSTJYLLAND, dækker Nordjylland og
- Landsdelsrepræsentant MIDT- OG VESTJYLLAND, dækker Østjylland og
- Landsdelsrepræsentant SYDDANMARK, dækker Fyn, Syd- og Sønderjylland.
- Landsdelsrepræsentant NORDSJÆLLAND, dækker Nordsjælland og Midtsjælland.
- Landsdelsrepræsentant KØBENHAVN / BORNHOLM, dækker København og Bornholm
- Landsdelsrepræsentant SYDSJÆLLAND, dækker Syd- og Vestsjælland samt Lolland-
Stk. 4: Dansk Kørelærer-Unions hovedbestyrelse vælger en næstformand. Som næstformand kan vælges en af de 6 Landsdelsrepræsentanter.
Stk. 5: Der tages beslutnings-/konklusionsreferat efter hvert møde.
§ 3 – Valg til bestyrelsen
Stk. 1. Landsformanden vælges for 4 år ved første valg, for følgende genvalg er valgperioden 2 år. Der afholdes valg om landsformandsposten i ulige år og genvalg kan finde sted. Formanden tiltræder straks efter afslutningen af den generalforsamling, hvor valget er sket. Ved nyvalg af formand, modtager den afgående formand det til en hver tid fastsatte formandsvederlag i yderligere tre måneder. Den afgående formand er i denne periode forpligtiget til, i det omfang den nyvalgte formand kræver dette, at stille sin viden og arbejde til rådighed for Dansk Kørelærer-Union.
Stk. 2: Næstformanden vælges af bestyrelsen for en periode af 1 år på et hovedbestyrelsesmøde hurtigst muligt efter generalforsamlingen.
Stk. 3: Landsdelsrepræsentant og respektive Landsdelsrepræsentant-suppleanter vælges for 2 år ad gangen ved direkte valg.
• Landsdelsrepræsentant NORD- og KRONJYLLAND, afholder valg i ulige år.
• Landsdelsrepræsentant ØST- og VESTJYLLAND, afholder valg i lige år.
• Landsdelsrepræsentant SYDDANMARK og FYN, afholder valg i ulige år.
• Landsdelsrepræsentant NORD- og MIDTSJÆLLAND, afholder valg i ulige år.
• Landsdelsrepræsentant KØBENHAVN og BORNHOLM, afholder valg i lige år.
• Landsdelsrepræsentant SYDSJÆLLAND og LOLLAND/FALSTER, afholder valg i lige år.
Valgbar som Landsdelsrepræsentant og Landsdelsrepræsentant-suppleant er de medlemmer, som inden den 10. januar har indsendt deres kandidatur til Dansk Kørelærer-Unions sekretariat på mail og som driver sit primære kørelærer-erhverv knyttet til et af Færdselsstyrelsens TEAMS i området dækket af den konkrete landsdelsrepræsentant.
Sekretariatet udsender senest 14 dage før områdemødets afholdelse, til alle medlemmer, elektronisk indkaldelse til afstemning om valg af landsdelsrepræsentant med angivelse af navn og adresse på de kandidater, som har anmeldt deres kandidatur. Medlemmer afgiver deres stemme på den måde som er anvist af Sekretariatet 14 dage efter datoen for udsendelse af indkaldelse til afstemning, og senest på dagen for afholdelse af landsdelsmødet. Den kandidat, som har modtaget flest stemmer, anses for valgt som landsdelsrepræsentant. I tilfælde af stemmelighed foretages omvalg indtil en kandidat har modtaget flest stemmer. Omvalg foranstaltes af Sekretariatet umiddelbart efter udløbet af fristen for afstemning i det foregående valg.
Valghandlingen skal være afsluttet senest 30 dage før den ordinære generalforsamling.
§ 4 – Landsformanden
Stk. 1. Formanden repræsenterer og forpligter Dansk Kørelærer-Union under fornøden iagttagelse af gældende bestemmelser og er herunder berettiget til, under ansvar overfor generalforsamlingen på Dansk Kørelærer-Unions vegne og i standens interesse at indgå overenskomst med organisationer og myndigheder.
Stk. 2. Formanden har ansvaret for, at Dansk Kørelærer-Unions daglige ledelse sker på betryggende måde, og at forretningsgangen overholdes i henhold til vedtægterne.
Stk. 3. Formanden har pligt til at holde bestyrelsen underrettet om sine dispositioner.
I betydningsfulde sager har formanden pligt til at forelægge disse for bestyrelsen, inden afgørelsen træffes.
Stk. 4. Når en lokalforening ønsker assistance, har formanden pligt til at sørge for, at forretningsudvalget efter bedste evne tager sig af sagen og om fornødent ved at lade et hovedbestyrelsesmedlem rejse til det pågældende sted for at deltage i møde eller forhandling.
§ 5 – Næstformanden
Stk. 1: Næstformanden varetager formandens hverv i tilfælde af, denne er forhindret.
§ 6 – Landsdelsrepræsentant – Landsdelsmøder
Stk. 1: En landsdelsrepræsentant er ansvarlige for kontakten til og formidling til og fra de medlemmer, der driver kørelærervirksomhed knyttet til et af Færdselsstyrelsens TEAMS i den pågældende landsdel.
Stk. 2: En landsdelsrepræsentant er ansvarlig for afholdelse af møder i repræsentantens landsdel og er bindeled til Landsformanden samt talsperson for repræsentantens landsdel og dets medlemmer. landsdelsrepræsentanten varetager den overordnede kontakt til TEAM-ledere i Færdselsstyrelsens TEAMS.
Stk. 3: En landsdelsrepræsentant skal mindst én gang årligt indkalde til et møde i repræsentantens landsdel, der foruden medlemmer og repræsentant, Bør have deltagelse af Dansk Kørelærer-Unions Landsformand og kan have deltagelse af andre fra hovedbestyrelsen
§ 7 – Medlemmer
Stk. 1: Som medlemmer kan optages enkeltpersoner, der driver kørelærervirksomhed eller som er kørelæreraspirant i et område under Færdselsstyrelsen TEAMS.
Stk. 2: Medlemskabet kan være aktivt eller passivt. Aktive medlemmer er praktiserende kørelærere i Færdselslovens forstand. Som passive medlemmer kan optages tidligere aktive medlemmer, der ikke længere underviser som kørelærere. Passive medlemmer betaler nedsat kontingent, der fastsættes af generalforsamlingen årligt.
Stk. 3: Et medlem, der er dømt for et strafbart forhold, hvor hovedbestyrelsen vurderer, at der foreligger en nærliggende fare for misbrug af medlemmets stilling, handler i strid med foreningens formål eller modarbejder foreningens interesser, fremkommer med udtalelser eller udviser en adfærd, der kan skade Dansk Kørelærer-Unions omdømme, kan ekskluderes af hovedbestyrelsen med øjeblikkelig virkning. Et ekskluderet medlem kan forelægge afgørelsen for førstkommende generalforsamling.
Stk. 4: Et medlem, der er fradømt retten til at udøve kørelærervirksomhed, kan anmode om at blive passivt medlem indtil kørelæreren på ny erhverver kørelærergodkendelse.
§ 8 – Kontingent
Stk. 1: Kontingent til Dansk Kørelærer-Union betales halvårsvis forud pr. 1. januar og 1. juli.
Stk. 2: Kontingenter for aktivt og passivt medlemskab fastsættes årligt på generalforsamlingen, med gyldighed fra 1. januar det kommende kalenderår.
Stk. 3: Dansk Kørelærer-Union drager omsorg for at føre medlemslister. Medlemslisterne skal være ajourført årligt på dagen for generalforsamlingen. Medlemslisterne skal opdeles i de geografiske områder, der hører til den enkelte landsdelsrepræsentant.
Stk. 4: Medlemmer der er i kontingentrestance pr. 1. marts, har ikke stemmeret til valg af landsdelsrepræsentanter.
Stk. 5: Medlemmer der er i kontingentrestance på generalforsamlingsdagen, har ikke stemmeret på generalforsamlingen.
Stk. 6: Medlemmer, der er i kontingentrestance i mere end 3 måneder, kan ekskluderes af Dansk Kørelærer-Unions sekretariat.
Stk. 7: Medlemmer, der er i kontingentrestance, fortaber retten til medlemsrabat og alle andre af Dansk Kørelærer-Unions tilbud.
§ 9 – Medlemmers medlemskab af lokalforeninger
Stk. 1: Medlemmer er frit stillet til at stifte lokale kørelærerforeninger.
Stk. 2: En Lokalforening kan vælge at være en selvstændig enhed. Her bestemmer lokalforeningen selv hvilke kørelærere, der kan optages i foreningen. Der kan således optages andre medlemmer end medlemmer af Dansk Kørelærer-Union.
Stk. 3: En Lokalforening kan vælge at være tilknyttet Dansk Kørelærer-Union. I dette tilfælde, skal Lokalforeningens vedtægter tage udgangspunkt i de af Dansk Kørelærer-Union udarbejdede ”Standardvedtægter for lokalforeninger”. Medlemmer af Lokalforeningen skal samtidig være direkte medlem af Dansk Kørelærer-Union. Dansk Kørelærer-Union opkræver, på vegne af Lokal- foreningen, lokalforeningskontingent.
§ 10 – Den ordinære generalforsamling
Stk. 1: Den årlige ordinære generalforsamling afholdes senest 15. juni. Datoen fastsættes af bestyrelsen.
Stk. 2: Indkaldelse sker af Dansk Kørelærer-Union pr. e-mail eller andet elektronisk medie til hvert medlem med mindst 4 ugers varsel.
Stk. 3: På den ordinære generalforsamling foretages:
- Valg af
- Bestyrelsens beretning, herunder beretninger fra landsdelsrepræsentanterne.
- Forelæggelse af det reviderede
- Budgetforslag fra bestyrelsen og fastsættelse af kontingenter for det kommende år, samt godkendelse af diæter og honorarer lønninger for kommende regnskabsår.
- Indkomne
- Valg af Landsformand (jvf vedtægter).
- Bekendtgørelse af valg af landsdelsrepræsentanter, der har været på
- Valg af Revisor kan genvælges.
- Meddelelse fra landsdelsrepræsentanter om begivenheder i landsdelsdelene af generel
Stk. 4: Indkaldelsen til den ordinære generalforsamling skal indeholde dagsorden, hovedbestyrelsens beretning, regnskab og budgetforslag samt eventuelt indkomne forslag.
Stk. 5: Forslag, som ønskes behandlet på den ordinære generalforsamling, kan stilles af ethvert medlem og skal være Landsformanden i hænde senest 1. april. Indkomne forslag skal være formuleret således, at forslaget umiddelbart kan sættes til afstemning.
Stk. 6: Generalforsamlinger ledes af en dirigent og en vicedirigent. Dirigenten må ikke være medlem af hovedbestyrelsen, suppleant, kasserer, revisor eller revisorsuppleant for foreningen. Dirigenten skal konstatere rigtigheden af de enkelte medlemmers stemmeberettigelse og fuldmagter.
Stk. 7: Dirigenten har myndighed til at afgøre alle spørgsmål af formel karakter i forbindelse med generalforsamlingen. Skulle der blive fremsat forslag om en mistillidserklæring til dirigentens ledelse af generalforsamlingen, ledes afstemningen herom af formanden. Såfremt dirigenten afsættes, vælger generalforsamlingen en ny dirigent.
Stk. 8: Forhandlingsprotokoller fra hovedbestyrelsesmøder og revisionsprotokoller skal være til stede på generalforsamlingen og skal fremvises på forlangende til gennemsyn.
Stk. 9: Fyldestgørende referat af generalforsamlingen udsendes til medlemmerne eller offentliggøres på anden vis efter hovedbestyrelsens afgørelse.
§ 11 – Ekstraordinære generalforsamling
Stk. 1: Ekstraordinær generalforsamling skal indkaldes med mindst 14 dages varsel såfremt hovedbestyrelsen ved simpel stemmeflerhed beslutter det eller såfremt mindst en fjerdedel af samtlige aktive medlemmer anmoder herom og samtidig meddeler grunden til mødets afholdelse.
Stk. 2: Ekstraordinær generalforsamling skal være afholdt senest 6 uger efter, at kravet er fremsat overfor Dansk Kørelærer-Unions hovedbestyrelse.
Stk. 3: Dagsorden for den ekstraordinære generalforsamling skal som minimum indeholde:
- Valg af dirigent
- Forslag til behandling
- Eventuelt
Stk. 4: Fyldestgørende referat af den ekstraordinære generalforsamling udsendes til medlemmerne eller offentliggøres på anden vis efter hovedbestyrelsens afgørelse.
§ 12 – Afstemninger
Stk. 1: Hvert medlem har en stemme. landsdelsrepræsentanterne har også en stemme. Alle aktive Medlemmer har stemmeret, jf. dog § 8 stk. 4 og 5.
Stk. 2: Alle afstemninger om valg skal være skriftlige.
Stk. 3: Dansk Kørelærer-Unions hovedbestyrelse kan beslutte, at valg afholdes elektronisk ved brug af DKU App eller et andet sikkert værktøj, der ikke kan manipuleres, således at det er sikret, at dirigenten er sikker på, at det er det individuelle medlem, der har afgivet stemme.
Stk. 4: Alle beslutninger på generalforsamlinger træffes ved simpelt flertal, medmindre vedtægten bestemmer andet. Forslag forkastes ved stemmelighed. Blanke stemmer medregnes ikke.
Stk. 5: Ændring af vedtægterne for Dansk Kørelærer-Unions kan ske på enhver generalforsamling, når mindst 2/3 af de afgivne stemmer er for forslaget.
§ 13 – Revision og administration
Stk. 1: Generalforsamlingen vælger en statsautoriseret eller registreret revisor til revision af foreningens årsregnskab.
Stk. 2: Hovedbestyrelsen kan vælge at lade foreningens anliggender administrere af en forenings- administrator.
§ 14 – Ophævelse af foreningen
Stk. 1: Bestemmelse om opløsning kan kun tages på en i dette øjemed særligt indkaldt ekstraordinær generalforsamling. For at denne er beslutningsdygtig kræves, at mindst 2/3 af foreningens stemmeberettigede medlemmer er repræsenteret.
Stk. 2: Forslaget kan vedtages, hvis mindst 4/5 af de afgivne stemmer er for forslaget. Opnås et sådant flertal på en generalforsamling, der ikke er beslutningsdygtig, indkaldes til en ny generalforsamling, hvor beslutning kan træffes med ovennævnte stemmeflerhed, uanset hvor mange stemmeberettigede medlemmer, der er repræsenteret.
Stk. 3: På generalforsamlingen skal samtidig træffes bestemmelse om, hvad foreningens formue, herunder eventuel fast ejendom og løsøre, skal anvendes til.
Således vedtaget på foreningens generalforsamling den 31. maj 2024
Dirigent: Henrik Nielsen
Formand: Bent Grue